Racuchy z bitą śmietaną i owocami leśnymi (Racuchy LCHF)

racuchy-lchf

Tym przepisem na pyszne śniadanie otwieram cykl przepisów Low Carb High Fat. Ostatnio miałam ochotę na coś a’la racuchy, ale musiałam wykombinować pewne modyfikacje z powodu LCHF. No to na pierwszy rzut – Racuchy LCHF.

Racuchy LCHF – Składniki

Ciasto

  • 200 g serka wiejskiego (jedno opakowanie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mielonej babki płesznik
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 łyżka masła

Dodatki

  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mrożonych malin, truskawek i jagód

Racuchy LCHF – Wykonanie

  1. Mieszamy wszystkie składniki w misce i blendujemy na gładką masę.
  2. Rozgrzewamy patelnię, możemy dodać jeszcze tłuszczu.
  3. Nalewamy chochlą „placka” i smażymy. Najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
  4. W międzyczasie wyjmujemy z zamrażarki mrożone owoce, przekładamy do miseczki i rozmrażamy w mikrofalówce – dzięki temu osiągniemy efekt sosu owocowego.
  5. Również w międzyczasie ubijamy śmietanę, bez dodatku cukru.
  6. Racucha nakładamy na talerz, następnie smarujemy kleksem śmietany i wykładamy trochę owoców.
  7. Czynność powtarzamy. Racuchy możemy podawać warstwowo, ale możemy też pojedynczo (jak na foto).

Smacznego!